EHOWS SRB5                              eho socnet1b               eho socnet2d

Više mogućnosti za zapošljavanje Roma

EHO je od 1. avgusta 2005.godine, u okviru projekta Romski resursni centar, a u saradnji sa Novosadskim otvorenim univerzitetom i Narodnim univerzitetom „Božidar Adžija" – kancelarija u Novom Sadu, započela obuku Roma kroz kurseve radnog osposobljavanja. Nakon identifikovanja kandidata, formirana je grupa od 15 romskih polaznika iz Novog Sada i okoline, koji su upućeni na neki od sledećih kurseva: frizer, računovođa, viljuškarista, šminker, nadogradnja noktiju, poslovno- tehnički sekretar, kurs računara... Navedeni kursevi će trajati 3-6 meseci i polaznici će steći teorijska i praktična znanja u navedenim zanimanjima. Cilj je da se polaznicima pruži više mogućnosti za zaposlenje ili samozaposlenje.
Počev od septembra 2005, EHO je na osnovu istraživanja iz avgusta 2005 je pokrenula kurseve povrtarstva i baštovansta i obuku za tkanje na razbojima u romskom naselju Sunčano naselje, nedaleko od Novog Sada. EHO je obezbedila potrebna sredstva i omogućila pokretanje obuke u samom naselju. To je jedinstven pokušaj pomoći stanovništvu jednog romskog naselja. Predavači tri puta nedeljno odlaze u naselje i pružaju im neophodna praktična znanja iz navedenih oblasti. Kursevima se odazvalo 15 stanovnika naselja. Nakon obuke planirano je da se stanovnicima Sunčanog naselja obezbede potrebni materijali, alati i oprema za primenu stečenog znanja i za samostalnu proizvodnju povrća, cveća i tkanih proizvoda.
Za realizaciju ovih aktivnosti EHO je dobio sredstva od sledećih donatora: Christian Aid, Norwegian Church Aid, Swiss Solidarity Fund i HEKS.

2k5_11_1b.JPG     c_299_200_16777215_00_images_newsimages_2k5_11_1a.JPG
  

FaLang translation system by Faboba