EHOWS SRB5                              eho socnet1b               eho socnet2d

Ana Bu nominovana za Nobelovu nagradu za mir za 2005

Ana BuAna Bu, saradnica Ekumenske humanitarne organizacije je jedna od šest žena iz Srbije koje su nominovane za Nobelovu nagradu za mir u okviru projekta "1000 žena za Nobelovu nagradu za mir za 2005. godinu".

Projekat "1000 žena za Nobelovu nagradu za mir 2005. godine" pokrenula je švicarska parlamentarka i članica Vijeća Evrope gospođa Ruth-Gaby Vermot Mangold s ciljem da se u godini obilježavanja 100 godišnjice od dodjele Nobelove nagrade prvoj ženi, austrijskoj grofici Berthi von Suttner, za ovu Nagradu predloži 1000 žena iz cijelog svijeta. Spoznaja je da priznanje angažmana žena u borbi za mir i sigurnost do sada nisu bili dovoljni što potvrđuje i činjenica da je do sada Nobelovu nagradu za mir dobilo 80 muškaraca, 20 organizacija i samo 13 žena. Ovim projektom se želi ispraviti učinjena nepravda. Projekat je prihvaćen od žena aktivistkinja za mir u cijelom svijetu tako da je prerastao u svjetsku inicijativu. Proces predlaganja i nominiranja je trajao dvije godine. Nominirano je 1000 žena koje po svom angažmanu mogu svaka pojedinačno biti kandidatkinje za Nobelovu nagradu za mir. Izabrane su žene sa svih kontinenata i iz svih društvenih slojeva – žene sa sela, učiteljice, umjetnice, političarke – koje su angažovane u stvaranju budućnosti bez nasilja. To su žene koje svakodnevno ulažu svoje iskustvo i kompetencije u borbu za ljudska prava, u borbu protiv diskriminacije, šikaniranja, političke mafije.
Priznanje kroz Nobelovu nagradu za mir neće ojačati samo tih 1000 izabranih žena nego će širom svijeta ukazati na značaj i primjerenost ovog rada.
O svakoj predloženoj kandidatkinji napravljena je bogata dokumentacija koja njihov rad čini vidljivim. Pored toga žene istraživači sa raznih univerziteta i kontinenata istražiće mirovni rad kandidatkinja na naučnoj osnovi čime će raznovrsne strategije konstruktivnog rješavanja konflikata dati odlučujuće impulse za buduće istraživanje konflikata i mirovnu politiku.
Lista nominiranih kandidatkinja iz jugoistočne Evrope:
• Albanija: Arbana Sevim
• Bosna i Hercegovina: Hasanbegović Azra, Mehmedbašić Nadja, Mehmedović Hatidža, Mulić Snježana, Senjak Marijana, Sivac Nusreta, Suljević Alma
• Bugarska: Lecheva Ivanka, Tisheva Genoveva, Valcheva Liliana
• Hrvatska: Aleksa Dragica, Bilopavlović Mirjana, Glumičić Jelka, Momčinović Biserka, Moro Spasenija, Raffai Ana
• Mađarska: Kallai Szilvia
• Makedonija: Mehmeti Ermira
• Rumunija: Cornelia Negoita, Guseth Cristina, Han Jung Soknan, Turos Erszebet
• Slovačka: Cvikova Jana, Hivesova-Silanova Daniela
• Slovenija: Mikus-Kos Anica, Slapsak Svetlana
• Srbija i Crna Gora: Beč – Neumann Janja, Biserko Sonja, Bu Anna, Fatmire Feka, Gordana Savin, Zajović Staša.

FaLang translation system by Faboba