EHOWS SRB5                              eho socnet1b               eho socnet2d

Resursni centar za osobe sa invaliditetom na mini sajmu asistivne tehnologije

Od 01. do 04. novembra 2006. godine, u Pančevu u hotelu Tamiš održana je konferencija pod nazivom “Inkluzivno obrazovanje – perspektive u Srbiji i iskustva iz okruženja” u organizaciji Udruženja studenata sa hendikepom uz podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije i Fonda za otvoreno društvo.
Resursni centar za osobe sa invaliditetom Ekumenske humanitarne organizacije, bio je pozvan da u okviru ove konferencije učestvuje na mini sajmu asistivne tehnologije gde je predstavljena oprema koja osobama sa invaliditetom omogućava bolji pristup računaru, a samim tim i njihov efikasniji rad, komunikaciju i pristup informacijama.
Pored Resursnog centra za osobe sa invaliditetom na ovom mini sajmu asistivne tehnologije učestvovala je samo NVO „OPEN the Windows“ iz Makedonije, što u velikoj meri pokazuje nedostatak ove vrste podrške za osobe sa invaliditetom u procesu obrazovanja i zapošljavanja, ne samo u Srbiji nego i na prostorima bivše Jugoslavije.
Opšti cilj ove konferencije bio je kreiranje uslova za implementaciju inkluzivnog obrazovanja na svim nivoima u Republici Srbiji i ostvarivanje osnovnog ljudskog prava osoba sa invaliditetom na jednake mogućnosti u pristupu obrazovanju.

FaLang translation system by Faboba