EHOWS SRB5                              eho socnet1b               eho socnet2d

ČETVRTO IZDANJE IZ SERIJALA BALKANSKIH GRAĐANSKIH PRAKSI “ODNOSI SA MEDIJIMA - VODIČ ZA ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA”

bcp4en1.jpgNajnovije izdanje iz serijala publikacija „Balkanske građanske prakse" nosi naslov "Odnosi sa medijima - vodič za organizacije civilnog društva" Organizacije civilnog društva (OCD) imaju manje ili više različita iskustva sa medijima i novinarima zato što ovi često ignorišu, pogrešno shvataju i netačno predstavljaju aktivnosti, projekte i nastojanja OCD. U razgovorima s predstavnicima OCD iz Slovenije i iz država Zapadnog Balkana, mogu da se čuju slične primedbe, pritužbe i strahovi u vezi medija. Ovaj priručnik se bavi najčešćim pitanjima, sumnjama i pogrešnim predstavama o medijima, komunikaciji i radu s njima.

 


Više informacija o ovoj i ostalim publikacijama iz serijala "Balkanske građanske prakse":

Najnoviji priručnik se zasniva na beleškama koje su pripremljene za radionice o odnosima s medijima za organizacije građanskog društva, održane u Tirani u Albaniji, od 8 do 10 februara 2007, i u Novom Sadu u Srbiji, od 1 do 3 marta 2007. Stoga, on sadrži vredne povratne informacije, bogato iskustvo i ilustrativne studije slučaja koje su priložili učesnici radionica iz država Zapadnog Balkana. Priručnik bi trebalo da posluži OCD u regionu kao jedan vid "prve pomoći" i kao osnovno pomagalo za njihov medijski rad, međutim, njime ne pokušavamo da ponudimo univerzalni recept ili magičnu formulu za stizanje na naslovne stranice novina ili u udarne vesti na televiziji. Autorka publikacije preporučuje OCD-ima u regionu da se oslone na njima svojstvenu kreativnost, inovativnost, fleksibilnost, otvorenost i entuzijazam, koje se dokazuje u njihovim projektima, inicijativama, svakodnevnom radu i nastojanjima, dok one nastoje da postignu delotvorne i kvalitetne odnose s medijima.
Uvodno poglavlje govori o relevantnosti medija i medijskih odnosa za OCD. Drugo poglavlje predstavlja specifični karakter i funkcije medija – njihovu logiku, pravila i načine rada. Treće poglavlje daje predloge kako komunicirati sa medijima i kako organizovati medijski rad u OCD. Ono predstavlja neke alate i tehnike odnosa sa medijima – saopštenje za štampu, konferenciju za štampu, intervju i medijske događaje. Četvrto poglavlje je jedan vid zaključka i daje praktične liste za proveru prilikom organizovanja različitih tipova medijskih događaja. Zadnje poglavlje daje konačne predloge za dalje čitanje i linkove prema korisnim veb-sajtovima.
Autorka ovog priručnika je Kristina Plavšak Krajnc iz Slovenije. Ona je aktivna u oblasti odnosa sa medijima javnih komunikacija od 1996.g. Ona je jedna od osnivača i direktorka Media Foruma, Centra za javne komunikacije u Ljubljani. Trenutno se nalazi na poziciji savetnice Predsednika Republike Slovenije, u saradnji sa slovenačkim OCD.Priručnik je izdao Makedonski centar za međunarodnu saradnju (MCIC) iz Skoplja u Makedoniji. Publikacija je pripremljena u partnerstvu sa CNVOS – Centrom za informativne usluge, saradnju i razvoj NVO u Sloveniji (razvoj priručnika), Ekumenskom humanitarnim organizacijom (EHO) iz Novog Sada (prevod i distribucija u Srbiji) i Dijakonijom Agapes (DA) iz Tirane u Albaniji (prevod i distribucija u Albaniji).
Balkanske građanske prakse je periodični serijal publikacija BCSDN (Balkanske mreže za razvoj građanskog društva) u kojem novo izdanje izlazi jednom do dva put godišnje. Svako izdanje sadrži tematske članke o određenoj problematici i zasniva se na prethodno održanom seminaru/radionici/treningu na istu temu. Mreža vrši izbor tema koje će se objaviti u serijalu. Pored izdanja na engleskom jeziku, publikacija je dostupna i na tri ostala regionalna jezika (srpskom/ hrvatskom/ bosanskom, makedonskom i albanskom). Izdavanje ovog serijala finansijski je podržala Evropska komisija.

SADRŽAJ

Poglavlje 1
Uvod
1.1. Zašto su mediji važni za organizacije građanskog društva
1.2. U čemu se ogledaju odnosi s medijima
Poglavlje 2 - Poznavanje i razumevanje medija
2.1. Šta su mediji i ko su novinari
2.2. Kako mediji funkcionišu
Poglavlje 3 - Rad s medijima
3.1 Kako komunicirati s medijima
3.2. Kako efikasno organizovati odnose s medijima
3.3. Sredstva i tehnike medijskih odnosa
Saopštenje za štampu
Konferencija za štampu
Intervju
Medijski događaji
Poglavlje 4 - Zaključak i liste za proveru
Poglavlje 5 - Korisna literatura i linkovi

Ograničena količina štampanih primeraka može se naručiti na adresi Sekretarijata Mreže:
Makedonski centar za međunarodnu saradnju
Nikola Parapunov bb.
P.O.Box 55
1060-Skopje
Makedonija
Tel.: + 389 (0)2 30 65 381 int. 184
Fax: + 389 (0)2 30 65 298
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Website: http://www.balkancsd.net

Albansko izdanje možete naručiti od:
Diakonia Agapes
Ruga: "Durrësit"
PO Box 1545
Tirana, Albania
Tel.: + 355 4 25 63 68
Fax: + 355 4 23 05 64

Srpsko izdanje možete zatražiti od:
Ekumenske humanitarne organizacije
Ćirila i Metodija 21
21000 Novi Sad, Srbija
Tel.: + 381 21 469 588<
Fax: + 381 21 496 616/466 911
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Veb-sajt: http://www.ehons.org

FaLang translation system by Faboba