EHOWS SRB5                              eho socnet1b               eho socnet2d

Početak EHO RRC projekta radnog osposobljavanja Roma u Opovu

rrcop_maj2k7.jpgRomski resursni centar Ekumenske humanitarne organizacije je započeo da gradi Razvojni centar u Trećem novom naselju u Opovu, u kome će se počev od 21.maja 2007.godine održati program radnog osposobljavanja lokalnog stanovništva u cilju poboljšanja opštih životnih uslova stanovanja.
EHO RRC projekat gradi Razvojni centar u ovom romskom naselju u Banatu, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Pokrajinskim sekretarijatom za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, Pokrajinskom kancelarijom za inkluziju Roma, Skupštinom Opštinom Opovo i stanovnicima Trećeg novog naselja u Opovu. U Razvojnom centru će se od 21. maja 2007. godine, održavati Program radnog osposobljavanja. Nakon završetka tromesečnih kurseva iz građevinsko – instalaterskih zanata, obučeni stanovnici će učestvovati u procesu održive obnove naselja, što će uticati na poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika u romskom naselju u Opovu. Pravo da učestvuju u Programu radnog osposobljavanja imaće Romi i Romkinje sa završenom osnovnom školom.
Romski resursni centar EHO u saradanji sa Pokrajinskim sekretarijatom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Pokrajinskim sekretarijatom za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, Pokrajinskom kancelarijom za inkluziju Roma, Skupštinom Opštinom Opovo i stanovnicima Trećeg novog naselja je započeo projekat „Podrška inkluzivnim procesima - Poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika u romskom naselju u Opovu". Cilj projekta je promovisati ljudska i manjinska prava i podržati Rome nastanjene u opovačkom Trećem novom naselju u inkluzivnim procesima, putem boljeg informisanja, obrazovanja, radnog osposobljavanja i poboljšanja uslova stanovanja. Takođe ovim projetkom se želi podstaći aktivno učešće predstavnika romske nacionalne zajednice u razvoju lokalne zajednice.
Uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo, biće izgrađen Razvojni centar u Trećem novom naselju. U Razvojnom centru, će se od 21. maja 2007. godine organizovati Program radnog osposobljavanja za Rome i Romkinje, koji-e žive u Trećem novom naselju. Kurseve će voditi predavači Otvorenog univerziteta „Marko Kulić" iz Pančeva, a praksa će se odvijati u saradnji sa građevinskom firmom iz Opova.
Programom radnog osposobljavanja, koji je finansijski podržala Pokrajinska kancelarija za inkluziju Roma, pruža se mogućnost stanovnicima Trećeg novog naselja, da pohađaju tromesečne kurseve iz različitih građevinsko – instalaterskih zanata. Nakon uspešno završenog kursa, polaznicima će biti izdati važeći Sertifikati kao i set neophodnog alata i materijala za rad i primenu stečenog znanja.
Nakon završetka tromesečnih kurseva, obučeni stanovnici će učestvovati u procesu održive obnove naselja, što će uticati na poboljšanje uslova stanovanja i socio-ekonomskog položaja stanovnika u romskom naselju u Opovu. Takođe, ovim se povećava njihova konkurentnost na tržištu rada.
Kurseve iz različitih građevinsko – instalaterskih zanata će pohađati žene i muškarci sa završenom osnovnom školom.

FaLang translation system by Faboba