EHOWS SRB5                              eho socnet1b               eho socnet2d

Aktuelnosti u EHO Romskom resursnom centru

Novi momenti u nastavku rada u sledećim oblastima:
- Predškolski uzrast;
- Školski uzrast;
- Obrazovanje odraslih;
- Projekat Program izgradnje kapaciteta romskih aktivistkinja;
- Programi radnog osposobljavanja...
rrcmix4.jpg rrcmix7.jpg
Ove školske godine upisano je 14 dece predškolskog uzrasta iz romskog naselja Bangladeš. Deca pohadjaju tri novosadske predškolske ustanove: Detelina sa četiri lista, Cvrčak i mrav i Bambi.
rrcmix3.jpg
Lekarski pregled i svakodnevni odlazak u zabavište organizovao je RRC.
Sem toga, RRC je na početku školske godine uručio predškolskim ustanovama skroman poklon, u želji da nova školska godina počne sa puno radosti.
rrcmix9.jpg
Školski uzrast
Osnovnu školu Dositej Obradović, ove školske godine pohađa 34 dece iz Bangladeša.
I ove školske godine, decu smo nagradili novim udžbenicima i školskim priborom a besplatne mesečne gradske karte omogućiće im brži i lakši dolazak do škole. To nije sve, RRC planira da ih obraduje novom obućom i eskurzijom za pamćenje.
Za odličan uspeh dece u školi, pobrinuće se četiri asistenta koja tri puta nedeljno po 90 minuta pomažu prilikom izrade domaćih zadataka, savladavanju novih lekcija, novih slova.
rrcmix6.jpg
Obrazovanje odraslih
RRC je od ove školske godine počeo intezivniji rad sa decom uključenom u školu za obrazovanje odraslih Sveti Sava u Novom Sadu. Nastavu za odrasle prati 11-toro dece iz Bangladeša. Udžbenike i školski pribor obezbedio im je RRC.
Projekat Program izgradnje kapaciteta romskih aktivistkinja
Jednogodišnji projekat Program izgradnje kapaciteta romskih aktivistkinja, finansijski je podržala Kanadska međunarodna agencija za razvoj CIDA (CANADIAN INTERNATIONAL DEVELOPMENT AGENCY).
rrcmix8.jpg
Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta romskih organizacija, naročito ženskih romskih organizacija u Srbiji. Projekat se bazira na sprovođenju vladavine zakona tako što stvara novu, priznatu, visoko-obučenu i umreženu grupu romskih aktivistkinja. Nadalje, teži se izgraditi jako partnerstvo između romskih i ne-romskih organizacija/aktivista i državnih ustanova koje su nadležne za ljudska prava i rodnu ravnopravnost.
U projekat je uključeno 19 aktivistkinja širom Srbije, koje su do sada prošle IV trening modula na teme: ljudska prava, vladavina zakona i državnih institucija, rodna ravnopravnost, veštine upravljanja projektom, radioničarske veštine, zastupanje, lobiranje PR aktivnosi i dr.
Nakon održanih trening-modula, aktivistinjama će biti omogućeno da naučeno sprovedu u praksi, tako što će imati mogućnosti da samostalno organizuju radionice gde će pokazati stečena znanja.
Programi radnog osposobljavanja
Romski resursni centar je od 1. avgusta ove godine, u saradnji sa Narodnim univerzitetom „Božidar Adžija" – kancelarija u Novom Sadu, počeo obuku Roma kroz kurseve radnog osposobljavanja.
Od septembra su počeli kursevi profesionalnog osposobljavanja za 27 Roma.
- Na Univerzitetu Božidar Adžija ima 18 polaznika na različitim kursevima kao što su: maser, ženski frizer, rad na računaru, engleski jeziki, konobar, kuvar i keramičar.
Svi kursevi će biti završeni do februara 2007. godine
-Za polaganje vozačkog ispita zainteresovano je 9 polaznika, od toga petoro za B kategoriju, jedno za B,C kategoriju, jedno za D kategoriju, i dvoje za B, C, E kategoriju.
Kurs tkanja pohadjaju tri žene u naselju Bangladeš, prosečne starosti 30 godina. Nakon kursa žene će biti osposobljene da same tkaju krpare koje će iznositi na tržište. Sredstva za realizaciju ovih aktivnosti EHO Romski resursni centar dobio je od donatora: HEKS /Švajcarska i Norwegian Church Aid /Norveška.

FaLang translation system by Faboba