EHOWS SRB5                              eho socnet1b               eho socnet2d

Počasno priznanje Pokrajinskog ombudsmana

Počasno priznanje Pokrajinskog ombudsmana APV za doprinos zaštiti i unapređenju ljudskih prava dodeljeno je posthumno Karolju Berešu, osnivaču i prvom direktoru Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada. Svečano uručenje ovog priznanja Karoljevoj porodici je održano u ponedeljak, 22. decembra 2008, u 12 časova u Izvršnom veću APV. Ovo je ujedno priznanje i organizaciji koju je pok. Bereš osnovao i vodio, tako da je jedna kopija plakete namenjena EHO-u.
Glavni dobitnik ovogodišnje nagrade je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada.
Ova nagrada ustanovljena je povodom petogodišnjice od osnivanja institucije Pokrajinskog ombudsmana, koja je osnovana među prvim institucijama zaštitnika građana u našoj zemlji, a više od tri godine je bila i jedina institucija ove vrste na nivou višem od opštinskog.
U obrazloženju odluke o dodeli ovog priznanja Karolju Berešu, svešteniku Hrišćanske reformatske crkve u Srbiji, diplomiranom elektroinženjeru, osnivaču i prvom direktoru Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada, jedne od najvećih nevladinih organizacija u Vojvodini i Srbiji, navedeno je: „Karolj Bereš je bio jedan od najvećih zagovornika i poštovalaca vrednosti međuverske i međuetničke tolerancije, ravnopravnog ekumenskog dijaloga i saradnje među ljudima bez obzira na njihovo nacionalno, versko, političko ili bilo koje drugo opredeljenje, geografsko poreklo ili socijalni status. Način na koji je Karolj Bereš svojim radom zagovarao poštovanje prava na različitost, na slobodu mišljenja, govora i veroispovesti u Vojvodini i Srbiji, te promovisao vrednosti tolerancije ukazujući na ono zajedničko svim ljudima, čine ga istinskim borcem za ljudska prava." Karolj Bereš je preminuo 1. maja ove godine u pedesetpetoj godini života.
Slike sa svečanog uručenja (s leva na desno): Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV; Petar Teofilović, pokrajinski ombudsman i Irenka Bereš,udovica pok. Karolja Bereša:
kbhrpmvoaw1.jpg kbhrpmvoaw2.jpg kbhrpmvoaw3.jpg
zahvaljujemo osoblju Ombudsmana za ustupljene slike

FaLang translation system by Faboba