EHOWS SRB5                              eho socnet1b               eho socnet2d

Program radnog osposobljavanja EHO RRC

Romski resursni centar Ekumenske humanitarne organizacije (RRC EHO) u sklopu PROGRAMA RADNOG OSPOSOBLJAVANJA ROMA I ROMKINJA, i ove godine, organizuje pohađanje tečajeva praktične, teoretske i konsultantske obuke za stručno usavršavanje na novosadskom Univerzitetu „Božidar Adžija". Od 1. oktobra 2007. godine, ove tečajeve pohađa 17 (sedamnaest) Roma-kinja.
Osnovni cilj projekta jeste ekonomsko osnaživanje Roma-kinja (domicilnih i raseljenih) sa teritorije Vojvodine, kao i pomoć/podrška ovoj marginalizovanoj grupi, u sticanju znanja i veština koje će im pomoći u procesu ekonomskog osnaživanja, tj, sticanju ekonomske samostalnosti.

Nakon procesa selekcije, koji je obavljen u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Filijala Novi Sad, u oktobru 2007. je započela nastava za sledeća zanimanja: muško-ženski frizer, ženski frizer, krojačica, knjigovodja-računovodja, vodoinstalater i keramičar. Nastava, koja se sastoji od sticanja dodatnih i dopunskih znanja,uz teorijsko-konsultativnu nastavu i stručnu praksu, se odvija na univerzitetu „Božidar Adžija" u Novom Sadu.
rrcrof1.jpg
Nakon dobijanja sertifikata o završenom kursu, koji traje 3 (tri), odnosno 6 (šest) meseci za određena zanimanja, polaznici-e će dobiti paket alata neophodnog za samostalno bavljenje zanimanjem koje su odabrali. Tokom decembra 2007. se očekuje da grupa krojačica završi svoju obuku, dok će ostali polaznici-ce, obuku završiti tokom prvog tromesečja 2008. godine.
rrcrof2.jpg
U odnosu na prethodna 4 ciklusa (2003. – 2006.) kao zanimljivost, izdvajamo, veliki broj Romkinja, koje su se prijavile na ovogodišnji konkurs.
rrcrof3.jpg
Finansijska sredstva za ovaj programa, obezbedila je norveška organizacije Norwegian Church Aid (NCA), kao i švajcarske organizacije HEKS i Swiss Solidarity.
rrcrof4.jpg

FaLang translation system by Faboba