EHOWS SRB5                              eho socnet1b               eho socnet2d

Multietnički karavan nominovan među 20 najpozitivnijih projekata na konkursu Džeferson instituta

"Multietnički karavan", građanska inicijativa Asocijacije za razvoj opštine Mali Iđoš nominovana je među 20 najpozitivnijih projekata na konkursu "Mesta u srcu" Džeferson instituta. Ovaj projekat je podržan od strane Fonda za male projekte Ekumenske humanitarne organizacije sa ciljem da se poboljša saradnja među etničŤkim grupama i civilnim organizacijama u ovoj opštini.
Izvori informacija: Asocijacija za razvoj opštine Mali Iđoš i Džeferson Institut.

midjos.jpg07. jun 2007., dodeljene nagrade za najpozitivniji projekat građanskih inicijativa
Konkurs "Mesta u srcu" po drugi put je raspisao Džeferson institut, kao simbol traganja za pertnerstvom između naizgled nespojivog neprofitnog i profitnog sveta, ali i za načinima investiranja u našu zajedničku sredinu. Svečani ručak, dodela nagrada i izložba posvećena svim ućesnicima konkursa, kao i druženje i upoznavanje predstavnika projekata, održala se u Starom dvoru u Beogradu.
Na konkurs je dospeo veliki broj projekata blizu sto, ali u uži izbor je ušlo dvadeset projekata. Članovi komisije su imali težak zadatak:
1. Rada Šumar, predstavnik prošlogodošnjeg pobednika;
2. Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanske inicijative;
3. Mirjana Jovanović, direktor Republičke agencije za mala i srednja preduzeća;
4. Jelena Rupnik, PR Microsoft-a za Srbiju i Crnu Goru;
5. Aleksandra Vesić, direktor BCIF-a (bez prava glasa BCIF projektima)
6. Maja Radosavljević, PR i predstavnik Coca-Cole;
7. Mijat Lakićević, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Ekonomist;
8. Sonja Licht, direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost;
9. Marina Lešić, predstavnik Siemens-a;
10. Milko Štimac, direktor Komisije za hartije od vrednosti.
Prvo mesto po broju glasova clanova komisije dobio je "Klub 21" udruženje građana za pozitivnu komunikaciju iz Subotice, za projekat "Mesečina", čiji je cilj iskorenjivanje nasilja i delikvencije među omladinom u Subotici. Aktivisti ove nevladine organizacije su svake večeri od 20 do 24 časa u klubu "Mesečina" organizovali takmičenja u stonom tenisu i na taj način privukli i zaokupili pažnju mladih.
Sehovic1.jpgDodeli nagrada prisustvovao je i Goran Šehović, direktor Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama grada Beograda, koji je "Džefereson institutu" poželeo još puno dobrih projekata i izrazio očekivanja da će Agencija uspostaviti dobru saradnju sa svim nevladinim organizacijama u Beogradu i Srbiji.
Član žirija i predsednik Centra za političku izuzetnost Sonja Licht rekla je da ova akcija pokazuje da naše društvo još ima snage da učini nešto za sebe.
"O aktivnostima običnih građana kod nas se, nažalost, malo zna, ali je jasno da ovakvi humani projekti bude nadu da naše društvo ima mnogo više energije nego što se obično misli. Pozivam državu da pomogne ovakve projekte i da nauči nešto od svojih građana, kada već oni u ovom trenutku nisu u stanju da nešto nauče od svoje države" rekla je Sonja Liht.
Nagrade najboljima uručio je Milko Štimac, direktor Komisije za hartije od vrednosti a nagrade su podelili: Coca cola, Erste banka, Mediaworks, Microsoft, Siemens i Telenor fondacija.
Džeferson institut je američka neprofitna organizacija čije polje rada se kreće u tri pravca istraživanja i građenja lokalnih kapaciteta: ekonomija, bezbednost i demokratizacija.

FaLang translation system by Faboba